richard amos

gasshuku RICHARD AMOS

Elk jaar komt Sensei Richard Amos (8e dan) vanuit een drie- of vierdaagse gasshuku (trainingsstage) geven in Amsterdam. Dit vindt normaal altijd plaats rond 21 juni. Door corona is kon de Gasshuku in juni niet doorgaan. We zijn heel blij dat we de stage toch in het najaar hebben kunnen houden in het weekend van 2, 3 en 4 oktober.

2020: anders dan anders

Sensei Richard Amos heeft het afgelopen half jaar vooral online les gegeven, en hij was erg blij weer in levende lijve les te mogen geven. Door de RIVM-richtlijnen hebben we de gasshuku dit jaar kleiner gehouden: minder deelnemers, geen mensen van buiten de club en geen examens. Ondanks dat de jaarlijkse barbecue niet kon doorgaan, was het toch een erg mooi verbindend clubevenement. Dank zij een strak protocol en coronavrijwilligers die toezicht hielden op de regels, konden we perfect trainen. We hebben vooral kata en kihon getraind en een paar kumiteoefeningen op afstand.  Daarnaast werden wij verrast dat onze sensei Tom Kompier zijn 7e dan uit handen van Richard in ontvangst mocht nemen. Een zeer geslaagd event.

Over richard

De in Engeland geboren Richard Amos (1963) begon zijn karatecarrière toen hij 10 jaar oud was. Op zijn vijftiende gaf hij zo nu en dan al trainingen en werd hij uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het KUGB Junior Karate Team. Op zijn 23e keek hij terug op talloze Europese toernooien waarbij hij meerdere gouden, zilveren en bronzen medailles won.

Na een tweejarig verblijf in New York vertrok hij naar Japan om te gaan trainen bij het hoofdkwartier van de Japan Karate Association. Daar zou hij 10 jaar lang blijven en trainen met de beste karateka’s die Japan ooit gekend heeft. Als tweede westerling in de vijftigjarige geschiedenis van de JKA volbracht Richard het driejarige instructeursprogramma. Hij werd meerdere keren tweede en derde in de All Japan Championships. Een unicum. De halve finales werden namelijk nooit eerder bereikt door iemand van buiten Japan. Ook gaf hij 6 jaar lang meerdere trainingen per week in het hoofdkwartier van de JKA (ook als eerste) en hij opende zijn eigen dojo in het hart van Tokyo.

In 2000 besloot Amos terug te gaan naar New York. Dit keer als een gevestigde professionele karate-instructeur met een internationale reputatie. Momenteel staat hij aan het hoofd van de World Traditional Karate Organization en geeft regelmatig les in zijn dojo op 63rd Street en 3rd Avenue in Manhattan. Tegenwoordig is hij gestationeerd in Engeland.

richard amoswtko

New book richard amos: Chasing Bushido: How I Learned to Just Say Osu

Learning the Path of the Warrior
Captivated by images of Bruce Lee during the martial arts boom of the early '70s, Richard Amos began his journey into the world of Bushido: the path of the warrior. His intuition soon told him that karate was much more than simply developing fighting skills. Certain that a life of karate would assure him of philosophical insights and not just competition wins, he began his fascinating voyage from London, to New York, and then Tokyo. Richard tells his story through vividly recounted experiences, showing us that karate is a complete art form and a lifetime endeavour. Equal parts thoughtful and thrilling, this transformational memoir will inspire and bring to everyone a deep appreciation of the dedication necessary to excel in this multi-faceted, exacting discipline.