etiquette

DOJO-ETIQUETTE

In een karate-dojo gelden bepaalde afspraken. De etiquette staat bij het Shotokan-karate hoog in het vaandel.

BINNENKOMST en vertrek

Bij het betreden en verlaten van de dojo maken we een lichte buiging en groeten door het zeggen van ‘osu’ (uitgesproken als oss).  Je toont hiermee respect voor de dojo en eventuele aanwezigen.
’Osu’ wordt niet alleen gebruikt als groet, bijvoorbeeld naar de leraar of je partner, maar ook als teken dat je iets begrepen hebt.
Als je te laat binnenkomt, neem je in seiza (formele zithouding) plaats aan de zijkant van de dojo, in afwachting van een teken van de leraar dat je deel kunt nemen. Dan buig je zittend en kun je meedoen.
Als je tijdens de les de zaal wilt verlaten, vraag je dit aan de lesgever. Maak altijd een buiging bij het verlaten of betreden van de dojo. Eventuele blessures dienen voor het begin van de les bij de lesgever te worden gemeld, zodat er rekening mee kan worden gehouden.

omgangregels

Karate is een vechtkunst. Aandacht en discipline helpen om veilig te kunnen trainen. Dat vraagt ook om omgangsregels, waarmee we respect tonen voor elkaar. Omgangsregels helpen ook om je bewust te worden van je houding en hoe anderen daarop reageren. Praat dus niet als er wat wordt uitgelegd en houd je aan de gegeven opdrachten. Dit draagt bij aan een omgeving waarin een ieder zich goed kan concentreren. Van iedereen verwachten we een positieve lesinstelling, zowel ten aanzien van jezelf, als ten aanzien van anderen. Het helpt als je de tijdens de les gebruikte Japanse termen zo snel mogelijk eigen maakt.

kleding

Draag je witte karate gi (pak) met gepaste trots. Dat betekent bijvoorbeeld dat je pak schoon is bij het begin van de les. Je obi (band) heeft de kleur die hoort bij je graad. Vrouwen dragen een wit T-shirt of hemd onder het jasje. Zorg ervoor dat anderen tijdens de les niet gehinderd worden door nare lichaamsgeuren of een vies pak; parfums kunnen ook hinderlijk zijn. In de dojo wordt niet gegeten en ook kauwgom is niet toegestaan. Om blessures te voorkomen moeten de nagels van handen en voeten kort geknipt zijn en sieraden zoals kettingen, oorbellen, piercings of ringen worden afgedaan. Als je een ring niet afkrijgt of oorbel niet uit wilt doen, kun je hem afplakken. Het dragen van kruis-, borst- en gebitsbeschermers is bij kumite-trainingen verplicht.

obi knopen 1Obi knopen Obi knopenObi knopenObi knopen

groetceremonie

Voor en na de les wordt een groetceremonie gehouden:

eigen risico

De dojo wordt betreden op eigen risico, waarbij noch de vereniging, de trainers of enig lid van de vereniging aansprakelijk gesteld kan worden voor opgedane blessures en daaruit voortvloeiende schade van welke aard dan ook. Op het moment dat je je opgeeft voor de beginnerscursus dan wel als lid van de vereniging, heb je deze uitsluiting van aansprakelijkheid aanvaard.

weiza  karateseiza karate short