shotokan

shotokan karate

Karate is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in China. Het eiland Okinawa vormde vanwege zijn ligging tussen de Japanse hoofdeilanden en Taiwan een belangrijk centrum voor contacten tussen het keizerrijk China en het feodale Japan. Via dergelijke contacten kwam ook de voorloper van karate naar Okinawa, waar allerlei meesters hun eigen varianten onderwezen. Karate stond in die tijd bekend als ‘To de’ (Chinese hand, verwijzend naar de Tang-dynastie). In het Japans wordt het Chinese teken ‘Tang’ ook als ‘kara’ uitgesproken. Met het oog op de introductie van deze vechtkunst in het vooroorlogse nationalistische Japan was de ‘Chinese’ oorsprong geen aanbeveling. Mede daarom begon men de naam van de vechtkunst met het karakter voor ‘leeg’, dat net als het karakter voor Tang in het Japans als ‘kara’ werd uitgesproken, te schrijven. Dit drukte ook beter de relatie met het Zen Buddhisme, het budo en de ongewapende beoefening uit.

grondlegger shotokan karate

De grondlegger van het Shotokan Karate, Gichin Funakoshi, introduceerde in 1922 zijn versie van karate in Japan, waar zijn stijl bekend werd als Shotokan. Shoto was het alias van Funakoshi. Shotokan betekent letterlijk ‘het gebouw van Shoto’, en verwijst naar de plek waar hij zijn karate onderwees. Zijn leerlingen, waarvan Masatoshi Nakayama de bekendste is, hebben er via de Japan Karate Association (JKA) voor gezorgd dat karate na de Tweede Wereldoorlog over de hele wereld bekendheid kreeg. In het Shotokan karate zie je traditie,  bewegingskunst, zelfverdediging en sport verenigd, waardoor veel mensen het een aantrekkelijke vechtkunst vinden.

SKCA: SHOTOKAN KARATE CENTRUM AMSTERDAM

Bij het Shotokan Karate Centrum Amsterdam wordt karate op elk niveau beoefend. Er wordt lesgegeven voor jong en oud, man en vrouw, beginners en gevorderden. Er zijn speciale groepen voor kinderen en beginners. Twee keer per jaar is er een 6-weekse beginnerscursus. In de kinderlessen introduceren we karate op een kindvriendelijke manier. Op een verantwoorde, niet-agressieve manier leren de kinderen met elkaar omgaan en worden de beginselen van het karate overgebracht. Door het beoefenen van karate krijgen kinderen (en volwassenen) een betere motoriek en fysieke gesteldheid, een groter concentratievermogen, meer zelfvertrouwen en discipline.

Agerbeek cup

De broers Max en Jim Agerbeek zijn jarenlang onze leraren geweest. In Noord-Holland zijn er zo'n 8 karate-clubs voor wie zij veel hebben betekend. Eén keer per jaar organiseert een van de clubs een onderling toernooi, de Agerbeek Cup.

karate do bond

De instructeurs van Shotokan Karate Centrum Amsterdam hebben allemaal hun wortels in de JKA en combineren moderne inzichten over karate met traditie. SKCA is aangesloten bij de Karate Do Bond Nederland (de nationale NOC*NSF erkende bond), waarin alle stijlen vertegenwoordigd zijn.
kbn

wtko

Voor de karate-technische input volgen wij voornamelijk Richard Amos (8e dan). Sensei Amos is hoofdinstructeur van de World Traditional Karate Organisation. Ook Sensei Amos komt uit de JKA-traditie. Hij rondde de fameuze JKA instructeursopleiding af en trainde jarenlang in Japan, alvorens de WTKO te stichten. Elk jaar rond het weekend van 21 juni komt hij voor SKCA naar Amsterdam om een vierdaagse karatestage te geven.
wtko